Čo sú esenciálne oleje

Esenciálne oleje sú prírodné aromatické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, v ich kvetoch, v semenách, v listoch, stonkách, koreňoch a plodoch, ako aj v kôre. Môžu mať krásnu aj silnú vôňu. Ak ste už niekedy dostali ružu, prešli sa po levanduľovom poli alebo privoňali k čerstvo nakrájanej mäte, zakúsili ste aromatické vlastnosti esenciálnych olejov. Esenciálne oleje môžu zlepšiť náladu, upokojiť zmysly a vyvolať silné emocionálne reakcie. Možnosti esenciálnych olejov však prekračujú ich voňavé čaro.

  • Esenciálne oleje chránia rastlinu pred škodcami, baktériami, vírusmi a plesňami a ten istý účinok môžu priniesť aj ľuďom a zvieratám. Kľúčom k tomu je vysoká koncentrácia.  
  • Oleje sa získavajú parnou destiláciou pri veľmi nízkej teplote a sú 50-70 krát efektívnejšie než samotné bylinky. 
  • Napríklad v prípade mäty je na výrobu 1-2 litrov esenciálneho oleja potrebná 1 tona rastlinného materiálu. Preto sa jedna kvapka mätového oleja rovná až 28 šálkam čaju z mäty.

Získavanie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sú vysoko koncentrované zmesy a najčastejšie sa získavajú procesom jemnej destilácie z rastlín, ktoré sa pestujú a starostlivo zbierajú po celom svete. 

DESTILÁCIA VODNOU PAROU

Pri tejto metóde sa rastlinný materiál umiestni do destilačnej banky, pričom sa v inej banke uvedením vody do varu vytvorí para, ktorá sa následne vženie do spodnej časti destilačnej banky, v ktorej je umiestnený rastlinný materiál. Pri prechode rastlinným materiálom para stúpa spolu s esenciálnym olejom. Tá následne prejde do ďalšej banky, kde sa obe látky ochladia.Pri ochladzovaní zmesi pary sa voda oddeľuje od oleja a olej sa zozbiera vo svojej čistej podobe. Na zabezpečenie extrakcie oleja najvyššej kvality a so správnym chemickým zložením je potrebné podrobne monitorovať teplotu a tlak. Príliš málo tepla a tlaku neuvoľní cenný olej, príliš veľa však môže poškodiť chúlostivé chemické zloženie výťažku a pozmeniť jeho účinnosť.

LISOVANIE

Lisovanie za studena je metóda, ktorá sa najčastejšie používa na získavanie esenciálnych olejov z citrusových plodov. Mechanický tlak sa používa na „vytlačenie“ olejov z rastlinného materiálu – najčastejšie z kôry alebo šupky.

Existuje veľké množstvo rôznych silíc, ako napriklád levanduľa, čajovník, oregáno, rozmarín, ruža, či rôzne citrusy … Postupne si o nich napíšeme podrobnejšie.

Esenciálne oleje a bezpečnosť

Jeden z faktorov, ktoré túto čistotu a terapeutickú hodnotu oleja ovplyvňujú, je jeho chemické zloženie. Toto zloženie môže byť ovplyvnené rozsiahlym množstvom faktorov, ako napríklad časťou rastliny, z ktorej bol olej získaný, stavom pôdy, hnojivom, podnebím, nadmorskou výškou, obdobím, metódou zberu, či destilačným procesom.

Na trhu je  mnoho značiek, ale pri výbere treba byť naozaj dôkladní, pretože nie všetky sú certifikované a čisté oleje. Častokrát obsahujú prídavné látky, alebo iné prvky, ktoré olej zriedia, alebo ho inak zmenia. A takto znižujú jeho zdraviu prospešné účinky. Dôležité je aj zistiť si, či sú oleje testované a či naozaj spĺňajú vysoký štandard.

Keď začneme spoznávať silu éterických olejov a ich miesto vo svete zdravotnej starostlivosti, pochopíme absolútnu nevyhnutnosť používania čistých éterických olejov terapeutickej triedy.

  • Ak sa vyskytne podráždenie kože, vždy viete olej zriediť s akýmkoľvek olejom, NIKDY nie s vodou. Vodou sa sila oleja ešte viac zvýši.
  • Citrusové oleje sú fotosenzitívne. Preto si pri ich nanášaní na pokožku treba dávať POZOR a minimálne 12 hodín sa nevystavovať slnku.
  • Oleje neaplikujte do očí, uší, nosa a na iné citlivé oblasti.
  • Esenciálne oleje je najlepšie riediť s nosným olejom, napr. s kokosovým, olivovým, mandľovým, či iným.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *